Bruk av respons og hverdagen som en sykepleier

Photo by Maksim Goncharenok on Pexels.com

«Bestem deg for hva du vil. Skriv det ned. Lag en plan. Jobb med det hver dag.»

Nå er det ca. bare tre uker igjen av min praksisperiode og hvor mye vi har vært gjennom på den tiden. I løpet av denne perioden har jeg innsett at det faktisk er svært få som kanskje vet hvordan en hverdag som en sykepleier kan se ut. Dette på både godt og vondt. Det gjør både kolleger og andre rundt usikre da sykepleierne forsvinner til tider. I sykehjemmet der jeg har praksis har en sykepleier en del ekstra oppgaver utenom det vanlige grunnleggende stellet hos beboerne. Jeg skal gi dere en oversikt på de ulike oppgavene sykepleierne gjør i løpet av en uke.

-Bytte fentanyl plaster hver 3 dag.

-Annenhver uke er det bestilling av multidose.

-Mottak av multidose, som må kontrolleres.

-Bestilling av andre medisiner.

-Legevisitt.

-Tavlemøter.

-Bytting og påsetting av Norspan plaster en gang i uken.

-Multidoseimport

-Ta evt. blodprøver som er ordinert.

-Mottak av apotekvarer som skal pakkes ut. A og B preparater skal skrives inn og evt. låses inn.

-Legge dosetter en fast dag i uken.

-Dele ut medisiner.

-Skrive og gi rapport.

Dette er en liten liste av mange ting som en sykepleier kan gjøre i løpet av sin vakt. Man sier at arbeidsoppgaver en sykepleier har er «å behandle sykdom, lindre plager og ubehag, gi omsorg og redde liv». Vi som studenter blir en gjeng med andunger som tråkker bak veilederen sin i løpet av hver vakt vi er i praksis. Vi henger oss med på alt vi kan få være med å se, oppleve og lære. Men man må ikke glemme det grunnleggende stellet hos pasienten, som minst er like viktig som alt annet. Jeg er bare ute etter å påpeke at man til tider er nødt til å slippe opp pasientene etter et stell for å kunne utføre andre oppgaver man som sykepleier er nødt til å gjøre. Dette for å holde hjulene i gang og igjen dekke pasientene sine behov.

Bruk av respons:

Nå har vi vært gjennom midtveis vurdering og her har respons skjema blitt tatt i bruk. Respons er et skjema som blir brukt i løpet av praksisperioden for å kunne vurdere ut ifra hvem nivå man er på som student. Skjemaet er tilpasset deg og hvem praksisperiode du er i. Først og fremst er det veileders oppgave å huke deg av på hvem nivå veilederen mener du ligger.

De ulike nivåene er: uselvstendig, assistert, veiledet, delvis selvstendig og selvstendig.

Jeg og min veileder satt oss ned sammen før midtveis vurderingen. Her kunne vi diskutere og bli enig om hvor man føler man ligger i forhold til hvilket nivå som kreves. Nå som førsteårsstudenter forventer skolen at vi studenter ligger på assistert nivå på de fleste punkter innen en midtveis vurdering. Videre er det veileders tur til å skrive en kommentar til oss studenter. Etter dette blir skjemaet overført til oss studenter der vi igjen kan skrive vår egne kommentar på hva vi mener om praksisen og hvilke mål vi har for oss selv. Under midt evalueringen går du, veileder og lærer fra skolen gjennom skjemaet sammen.

Dette er en utrolig fin metode på å bli evaluert, slik at du får god innsikt i hvor du ligger på nivå og hva slags mål du bør sette deg for å kunne gjør det enda bedre.

En tanke om “Bruk av respons og hverdagen som en sykepleier

  1. Takk Helene for fint innlegg! Det er bra at du ser at Respons er et godt vurderingsverktøy. Det er et verktøy som kan brukes underveis i praksisperioden også til egenvurdering.
    Vennlig hilsen Guri

    Liker

Legg igjen en kommentar